Monday, December 3, 2012

Tervis: Superfoods - mooruspuu marjad

Mõtlesin, et teen mõne postituse ka tervisest, kuna viimasel ajal olen ise suurt tähelepanu pööranud toidule, mida söön ja joogile, mida joon. Nüüdseks olen suur Superfoods'i fänn ja olen märganud, et see on ka üldiselt eestlaste seas üsna populaarseks saanud.

Mis on Superfoods ehk supertoidud?
Supertoidud on tavalise toidu ja meditsiiniliste rohtude vahepeal asetsevad looduslikult toodetud toidud, millel on tugev kultuuriline taust ja väga kõrge toiteainete sisaldus.
Supertoidud on looduslikult toodetud toidud, millel on unikaalseid tervistavaid omadusi ja mis pakuvad tihti lausa terapeutilisi mõjutusi inimese tervisele.
Suurem osa supertoite on suurepärased valgu allikad ja paljud neist sisaldavad meie kehale vajalike aminohappeid. Osad supertoitudest on ka nii öelda adaptogeenid, mis aitavad meie kehal adapeeruda ehk kohaneda keskkonna muutustega, näiteks stressiga.

Supertoidu kohta on tegelikult infot meeletult, aga see oleks siis lühike kokkuvõte.

MOORUSPUU MARJAD

Mooruspuu mari on geneetiliselt kõige keerulisema koostisega teadaolev vili, mis sisaldab 308 kromosoomi. Magusad mooruspuu marjad annavad üldist elujõudu, kaitsevad närvisüsteemi, toniseerivad neerude tööd, parandavad vere kvaliteeti (soovitatav aneemia puhul), hoiavad seedimise korras, ravivad kõrget vererõhku ja diabeeti eelkõige veresuhkru taset tasakaalustades. Marjad sobivad krooniliste soole- ja maksavaevuste leevendamiseks.
Mooruspuumarjade söömine ennetab juuste enneaegset hallinemist ja hõrenemist. Marjad mõjuvad palavikku alandavalt, valuvaigistavalt ja parandavad üldist meeleolu. Mooruspuu mari sisaldab palju karotenoide, tanniine, kiudaineid, rauda, kaltsiumi ning vitamiine B2, B3, C- ja K-vitamiini, linoolhapet e. vitamiini F ja steariinhapet.

Kuidas kasutada?
Mooruspuu marju võib lisada näiteks hommikuse kaerahelbepudru sisse. Lisaks on need ka suurepärased magusaasendajad ning sobivad niisama näksimiseks. Mooruspuu marju võib julgelt lisada ka müsli ja jogurti sisse.

Eriti soovitan mooruspuu marju suurtele magusasõpradele, kes üritavad näiteks šokolaadist/küpsistest/ kommidest vähehaaval loobuda. Võtavad suurepäraselt magusaisu ära ning on sealjuures väga-väga tervislikud ja organismile kasulikud!
Ise söön neid just magusaisu rahuldamiseks ning kõrge vererõhu tasakaalustamiseks. Lisaks saan neist ühe osa vajalikust rauast kätte. Superhead ja soovitan neid kindlasti kõigile!

On keegi mooruspuu marju proovinud ning kuidas meeldib?

K.

9 comments:

Liiina said...

Mooruspuu marju ma proovinud pole, küll aga tellisin endale samuti Superfoodist klorella tabletid. Innustust sain hiljutisest artiklist Miranda Kerri kohta, kus ta paljastab oma nö. ilusaladused (link artiklile http://www.naine24.ee/1037030/modell-miranda-kerr-avaldas-oma-ilu-saladused/ ). Valida on ka klorella pulbrit, aga mulle endale meeldib tablette rohkem võtta. Peamised põhjused, miks ma klorella kasuks otsustasin on see, et ta sisaldab suurel määral meie kehale vajalikke vitamiine, mineraale, aminohappeid, rasvhappeid ja klorofülli. Samuti suurtes kogustes väärtuslikke omega 3 rühma rasvhappeid, C-, E-, ja B-vitamiine, foolhapet, beetakaroteiini ja lüsiini. Klorellas on lisaks veel hästi palju rauda ja kaltsiumit (mul on eriti talvel kehas rauapuudus) Klorella aitab ka organismi puhastada, vähendab soolestikugaaside teket, parandab juuste ja küünte seisukorda. Kui huvi on, siis saab ise netist juurde lugeda, klorella häid omadusi on loendamatult. Hetkel olen tablette veel vähest aega võtnud, aga loodan, et nad avaldavad mingit mõju ka minu hapratele juustele ja tugevdavad organismi.

Kristiina said...

Ise olen samuti klorella peale mõelnud, ei teadnudki, et neid tablettide kujul ka on :) Tahaksin just proovida seetõttu, et klorella pidavat olema tõesti väga hea mürkainete vabastaja.. Aga arvan, et proovin ise ära pulbri, mida siis smuuti või vee sisse segada :)
Aitäh väga informatiivse kommentaari eest!

Liiina said...

Aga palun :) Pulber ilmselt avaldab kiiremat mõju ka, kui tabletid, sest pulber on organismile vastuvõetavam ja imendub kiiremini! Mina otsustasin tablettide kasuks muuhulgas ka seepärast, et selles ühes pakis, mis mina tellisin,on 20€ eest 1000 väikest rohelist tabletikest :) see suur arv lihtsalt ajas mu pea hulluks, et no kuidas niiiiii palju :)) Nüüdseks võin ka seda öelda, et ta tõepoolest aitab kuidagi organismil oma protsessidega paremini toime tulla. Ei ole seda mulksuvat ja ebamugavat tunnet peale söömist. Ilmselt juustele mõju avaldamiseks läheb natuke kauem aega, kuna juuksed kasvavad aeglaselt ja kohe ei saagi mingit silmnähtavat tulemust olla! Aga ma ei anna veel alla ;)

Kristiina said...

Ja mina ostsin ikkagi pulbri, veidi kahetsen, aga see oli lihtsalt rohkem kättesaadav. Olen ainult paar korda suutnud seda tarbida, sest no see on ikka väääga omapärase maitsega + väike teelusikatäis muudab suure smuuti maitset tohutult.. aga teen selle kohta ka pikema postituse lähipäevil! :) Pean vist ka ikka tabletid ära tellima... :D

Liiina said...

Kui sa tabletid tellid ja selle kohta ka postituse teed, siis ma väga loodan, et leiad mingit paremat infot nende tarbimise kohta, kui mina. Ma põhimõttelselt uurisin erinevaid blogisid ja lugesin erinevate Eesti tarnijate kodulehti, aga eri allikatel on erinev arusaam, kui palju neid võtma peaks. Üks naine rääkis oma blogis (hetkel ei meenu millises) et peaks ikka suuri koguseid võtma, nii umbes 5 tk korraga ja mõju on siis, kui väljaheites rohekat värvust on (eriti ökk, eks :D ) Samas näiteks üks eesti veebipood (matepood.ee ütleb, et tuleks võtta 3 tabletti 3 korda ööpäevas tund aega enne sööki klaasi veega. See tundub loogilisem, eriti arvestades seda, et kohe suuri kogused võtma hakates võib see mõnede allikate kohaselt kõhulahtisust põhjustada. Seega mina siis olengi kahevahel, mõnikord võtan tund enne sööki ühe tableti, mõni päev jälle tunnen, et võiks kohe mitu tükki korraga põske pista :) Oeh, sai jälle üks pikk postitus :D

Kristiina said...

Tead, ma uurisin veidi nende tablettide kohta ka. Peaks olema siis nii, et alustad ühest tabletist päevas, järgmine päev 2 tabletti, siis 3 jne. ehk siis esimesel päeval enne hommikusööki, teisel päeval enne hommikusööki + enne lõunasööki ja kolmas päev enne igat toidukorda. Alguses 1 tablett korraga ja hiljem siis juba võib võtta ka 2-5 tabletti korraga.. mis tundub suht ulme minu jaoks :D Aga jah 20 tabletti jaotatud 3 korra peale pidi olema maksimum päevane annustamine. Ja mina olen igalt poolt leidnud, et tuleks võtta 30min enne sööki - seda veidi kergem jälgida ka, kui 1h enne sööki (ma näiteks kunagi ei tea, et nüüd 1h pärast hakkan sööma, aga 30min ette juba tean tavaliselt :D)
Ja kui rääkida väljaheite värvusest, siis pulber teeb seda ka :D

Kristiina said...

Üks nipp veel: päevane soovitatav kogus on 3-5grammi.. kaalu ära palju tablette teeb kokku 5g ja siis saad teada, palju päevas manustada võid :D

Liiina said...

Ooo, tänan sind väga hea info eest! Hetkel mul pole kaalu, mis nii väikeseid ühikuid mõõdaks, aga ma usaldan umbes oma sisetunnet :)

Kristiina said...

Aga palun, teinekordki! :D